FAQ’s

Besök “Miss Mustard Seed” Youtube-kanal att titta på flera lärorika videos

 

missmustardseed-14-467x700

Vad är mjölk färg?

Det är en färg i pulverform,(giftfri,utan VOC)som har funnits i tusentals år.

Det har hittats i pyramiderna i Egypten och i antika grottmålningar.

Det är en allsidig färg som kan användas till att uppnå en mängd olika stilar, från flagnade & nötta till jämna och släta ytor.

Är mjölk färg säkert?    

 

missmustardseed-42-467x700

Ja! Mjölk färg är tillverkat av 5 giftfria ingredienser. Går därför utmärkt att måla exempelvis barnmöbler med, och till målar projekt inomhus.
Mjölkfärg är tillverkat av endast fem naturliga ingredienser – lera, kalksten, krita, mjölk protein och naturliga och giftfria syntetiska pigment.

Vad är skillnaden mellan mjölk färg och krit färg? 

De är två helt olika typer utav färg. Båda har fördelar och nackdelar och kan användas på olika sätt. Här är några likheter och skillnader…

  • Mjölkfärg är ett pulver som behöver blandas med vatten. Chalk (krit) färg sälj i en traditionell färgburk.
  • Mjölkfärg har jättebra vidhäftning på obehandlat trä och kommer aldrig flagna eller blekas bort. Tillsätt bindemedlet (Bonding Agent) på tidigare målade ytor som är väldigt glansiga eller lackade för att förbättra vidhäftning, (Om man inte VILL att det ska flagna och på så sätt skapa en åldrad look) kalkfärg har jättebra vidhäftning på nästan alla ytor utan att tillsätta  bindemedel.
  • Mjölkfärg kan användas som en bets/lasyr om man tillsätter mer vatten.
  • Kritfärg är tjockare och är en mer täckande färg.
  • Mjölkfärg kan flagna och spricka på vissa glatta ytor och ger då ett naturtroget antikt & nött utseende. Med kritfärg kan man slipa fram nötta kanter men den kommer inte att flagna.
  • Mjölkfärg är en 100 % naturlig färg, inga VOC och är helt nedbrytbart och inte giftigt.

Vilket är det bästa sättet att blanda Miss Mustard Seeds Milk paint?

Det finns många sätt att blanda mjölkfärgen, här tipsar vi om hur och vilken konsistens man vill uppnå, och vi uppmanar alltid att testa en liten mängd för att se att du är nöjd med blandningen. Mjölkfärg kan blandas till en lasyr/bets eller till en solid täckande färg beroende på hur mycket vatten du tillsätter.

missmustardseed-40-467x700

För ett täckande resultat: Blanda en del vatten till en del mjölkfärgs pulver.

Tillsätt först ljummet vatten, sedan pulver och blanda med en visp, mixer eller mjölkskummare. Om man ska blanda mycket färg är en mixer (som enbart används till färg) det bästa alternativet, annars blandar du med en visp/mjölkskummare och vispar i ca  1-2 minuter. Mixad mjölk färg bör ha en konsistens som tunn filmjölk för full täckning.

Provmåla på en liten yta för att se om det är rätt konsistens. Om färgen känns trög att lägga på med penseln är blandningen för tjock och du behöver tillsätta mer vatten. Om färgen droppar eller blir randig så är den för tunn och du måste tillsätta mera pulver. Ändra till hur du vill ha den och börja måla! Färdig blandad mjölk färg kan sparas i ca 1 vecka i en burk med tättslutande lock.

Notera: Blandad mjölk färg kan variera beroende på om du står ute och målar i torrt soligt väder (då kan man behöva tillsätta lite mer vatten) eftersom vattnet dunstar bort.

Se också till att röra om färgen lite då och då eftersom pigmenten hamnar på botten.

Hur mycket kommer 1 liter av Miss Mustard seeds Milk Paint räcka till ?

Detta beror på ytan som målas och hur mycket vatten som tillsätts. Färgens täckning kommer variera något beroende på om man målar på en obehandlad yta som suger mycket mot att måla på en glansig yta där man tillsätter Bonding Agent. Om man målar en mörk möbel i en vit/ljus färg så behöver man stryka flera lager för att få ett täckande resultat. Då räcker 1 liter till ca 6,5 kvm . Dom mörkare kulörerna täcker bättre och således går det åt mindre färg.

Man kan blanda första lagret färg med lite mer vatten (mer som en bets) om man målar på exempelvis obehandlat trä eller en yta som suger mycket.

Min färg ser klumpig och ojämn ut – är mjölk färgen dålig?

 

missmustardseed-30-467x700

För att få en slät färg, se till att blanda noggrant så att alla pigment löser sig ordentligt.

En bra blandning är nyckeln till ett bra resultat. En minivisp eller en mixer är bra verktyg för en smidig blandning. Låt gärna färgen stå i ett par minuter efter blandningen så att kalkstenen och leran löses upp. Om du målar ett större projekt, blanda om färgen ungefär var femte minut så att du förhindrar leran att hamna på botten och pigmenten att separera.

Doppa din borste ända ner till botten av behållaren. Färgen längst upp kommer att vara tunnare och mer genomskinlig, speciellt om du använde en mixer till att blanda färgen.

Lite klumpar är normalt och kommer oftast att penslas bort när färgen appliceras. Små klumpar kan bli utjämnade med ett fint sandpapper efter att det torkat och kan också skapa unika ytor!

Är mjölk färg bra för obehandlat trä?

Ja, det är en utav dem bästa färgerna för obehandlat trä. Det funkar som en bets men ser ut som färg. Färgen kommer att suga in i träytan för ett hållbart resultat som inte kommer att flagna eller blekas. Detta gör den till en perfekt färg för obehandlat trä (köksluckor och även golv.)

När ska jag använda bindemedel?

När ytan tidigare är målad med en glansig färg eller en lackad yta. Mjölkfärgen kommer att flagna om det inte kan tränga in och absorberas av ytan. Tillsätt inte bindemedlet om du vill ha en naturligt sliten och flagnad look. Kom ihåg att om man målar en glansig/högblank yta, utan Bonding Agent och utan att slipa så är Milk Paint lite oförutsägbar, man vet inte riktigt var den kommer att flagna och på vilka ställen färgen kommer att släppa.

Borsta bort den löst sittande färgen och försegla med wax eller Hempoil. (Där färgen har fäst kommer den inte att flagna. Här är en tutorial på hur man gör.

Hur uppnår jag den slitna stilen? 

Den flagnade stilen är en utav den mest populära sätten att måla med mjölk färg, men kan ibland vara lite svårt att uppnå. Här är några saker att tänka på när du ska prova på denna stil:

Ytan på det du ska måla: Är den högglansig? Lackad ? Tidigare målad?

Om det är obehandlat trä eller en poröst yta, kommer mjölk färgen att absorberas och inte flagna eller släppa. Vill man skapa en flagnad stil på obehandlat trä så kan man påföra lite Hempoil eller dra med vax pucken på ytan innan man målar så att färgen inte fäster ordentligt.

Mjölk färgen kommer ej fästa på ytor där den inte kan absorberas. Detta gör att färgen flagnar och man får ett mycket naturligt slitet och nött utseende som är mycket populärt. Om man målar på en fabrikslackad yta som är helt slät och glansig kan mjölk färgen släppa från hela ytan om man inte har gnuggat upp ytan lite grann med ett sandpapper så färgen kan fästa. På en sådan yta ska man därför tillföra Bonding Agent (bindemedlet) om man vill ha ett täckande resultat. Det kan ta några försök och misslyckanden, men mjölk färg är den enda färgen som man kan skapa en antik, naturligt sliten och flagnad look med! Så det är värt att prova!

Jag vill att min möbel ska flagna, men det gjorde den inte. Hur kan jag göra detta?

Om du vill att mjölkfärgen inte ska fästa på vissa områden, rekommenderar vi att du försöker en teknik med hjälp av Hamp olja eller vax puckar. Stryk på Hamp Olja generöst på dom områden där du vill att det flagnar. Applicera färgen omedelbart över hela ytan. Färgen kommer att separera och samlas på några av de områden där oljan tillämpats.

När färgen torkar, börjar den flagna och spricka, vilket ger ett antikt resultat.

Torka eller slipa lätt med ett fint sandpapper och avsluta med MMS Vax eller Hamp Olja.

För att använda Vax Puck som ett motstånd, måla på ett lager med mjölk färg och låt det torka. Gnid Vax Puck över kanter, hörn och “höjdpunkter” på din möbel. Där vaxet är applicerat fäster inte färgen, så se till att den läggs på slumpmässigt och på ställen där färgen naturligt skulle vara sliten. Applicera ett andra lager av mjölkfärg och låt det torka ordentligt. Slipa ytan med ett fint sandpapper eller med en fuktig trasa för att enkelt ta bort färgen där vaxet applicerades som gör att underfärgen kommer fram.

Avsluta med Möbel vax, Hamp olja, Vitt vax eller Antik vax.

För mer tekniker, rekommenderar vi att medverka på en workshop från en legitimerad MMSMP återförsäljare i ditt område.

Möbeln som jag målade flagnade mycket och jag vill inte att det ska flagna mer. Hur kan jag förhindra det från att fortsätta?

Superglansiga ytor som flagnar jättemycket (Speciellt om man inte ruggat upp ytan innan) kan behöva ett lager lack för bästa slutresultat. Använd då inte Hempoil utan en (vattenburen lack) till att förhindra att färgen släpper.

Om möbeln har flagnat på vissa ställen bara och all lös färg har tagits bort, kommer möbel vax, antik vax eller vit vax ge en underbar yta. Möbeln kommer inte att fortsätta att flagna om den inte utsätts för starkt solljus eller extrem värme.

Hur skapar jag en sprucken/krackelerad effekt?

Måla din möbel och torka färgen direkt med (till exempel en hårtork eller värme pistol) på ställen som du vill att färgen ska krackelera och spricka.

Detta är väldigt enkelt, att få naturliga sprickor utan att behöva använda olika produkter.

Vad är Möbel vax?

Möbel vax använder man som ett skyddande lager. Det är väldigt likt andra sorters vaxer som finns på marknaden (Annie Sloan, Fiddes, Brivax), förutom att det är lite krämigare och luktar inte lika mycket.

Används på obehandlat eller betsat trä eller till att försegla mjölk färgen med. Vax kan påföras med luddfri trasa eller med pensel. Polera efter 5-10 minuter. Tillsätt ett extra lager vax för ett ökat skinande resultat och bättre hållbarhet.

Är vax ett hållbart resultat?

Ja! Det är ett väldigt hållbart resultat. Om man får en skada kan man slipa lite lätt och påföra ett till lager av vax. Hela möbeln behöver inte vaxas om.

Kan jag använda möbel vax, antik vax eller vitt vax över andra färger? Och kan jag använda andra märken av vax över MMS mjölk färg?

Ja, du kan använda andra sorters vax på mjölk färg och du kan använda MMS vax på akrylfärg, kalkfärg, latex, betsat trä m.m.

Vad är skillnaden mellan antik vax och möbel vax.

Antik vax har mörka pigment som kommer ge ett åldrat utseende. Perfekt om man vill skapa en antik look. Möbel vax är ofärgat och ger ett djup och ett skyddande lager till din möbel. När Mjölk färgen torkar kan den se matt och livlös ut! Påför möbel vax och du trollar fram en silkes len yta!

Här är en del texter om antik vax: http://missmustardseed.com/2013/06/painted-bar-stool-tutorial-part-2/http://missmustardseed.com/2013/06/antiquing-wax-tutorial/

Vad är Hampolja?

Hampolja är en avslutande olja som är ett bra alternativ till vaxet. Den är helt naturlig så det är väldigt bra för personer som är känsliga mot kemikalier. Hampolja är bäst när den appliceras på en porös yta (som obehandlat eller betsat trä eller mjölk färg målat poröst trä.) Det kommer absorbera in i ytan, och skapa en len yta. Den kan användas över mjölk färg och även över en trären äldre yta.

Påföres med en ren luddfri trasa, och torka bort överflödet (OBS är väldigt drygt!)

Lägg till ytterligare lager för ett mer skinande och hållbart resultat.

Det är även en superbra produkt att pigga upp torrt och trött trä.

När ska jag använda Hamp olja istället för Vax?

Som nämns ovan är hampolja 100% naturligt så det är bra som en slutprodukt över mjölk färg. Passar väldigt bra till kunder som älskar och använder mjölk färg eftersom att det är naturligt. Den är ”matsäker” och kan med fördel användas på skärbrädor, köksbänkar och köksbord. Vax kommer brytas ner och förstöras i värmen.

Vi rekommenderar ej att vaxa möbler som kommer befinna sig i solen, värme eller regn.

För ett extra långvarigt resultat, lägg på ett lager utav hampolja och låta det torka. Sedan påför man ett lager vax över. Kom ihåg, vax över olja, aldrig olja över vax!

Vad är skillnaden mellan MMS antik vax och andra antik vaxer på marknaden?

MMS antik vax har utvecklats speciellt till att användas för att skapa en antik look.

Mörkt vax kan användas för att mörka ner en yta och samtidigt som det förseglar färgen.

På grund utav att det är en väldigt mörk nyans, så kan man blanda den med ett transparant vax Denna produkt har även en låg odör och kan appliceras med en pensel eller en trasa.

Behöver jag grundmåla innan jag använder mjölk färg?

Nej. Du kan helt enkelt tillsätta Bonding Agent (bindemedlet). Det kommer göra att det första lagret fungerar som ett grundlager. Du behöver inte tillsätta bindemedlet om du vill att färgen ska flagna och släppa. Titta på vår tutorials page.)

Kan jag måla exotiska träslag,feta träslag,som TEAK?

Ytor gjorda av exotiska träslag som teak, är svårast att måla. De naturliga oljorna i detta träslag kommer sannolikt blöda igenom. Om träet ser torrt eller känns torrt, kommer oljorna troligen har torkat ut, och du kommer inte att ha problem med ommålning. Om träet ser mättat ut, finns fortfarande en hel del naturliga oljor kvar. Dessa oljor kommer att tränga upp till ytan och blöda igenom. Ibland har träet även behandlats med skyddande oljor, vilket innebär ännu mer olja!

Du kan bara hindra det från att blöda igenom genom att applicera ett skikt av shellack eller spärrgrund. Om du använder shellack ,bör du även tillsätta Bonding Agent i din färdigmixade Milk Paint för att få färgen att fästa.

När ska jag använda Tough Coat istället för vax eller Hempoil ?

Vi rekommenderar Miss Mustard Seed Tough Coat för högtrafikerade områden. Som är mycket slitstark och vattenavvisande.

Köksskåp är ett bra exempel … som får utstå en hel del slitage, vatten, fett, fläckar. Vax och hempoil har bra skyddande egenskaper, men kommer bara skydda en yta som utsätts för vatten och rengöringsmedel under en kortare tid.

Ju mer man rengör och skrubbar skåpen, desto snabbare torkar/slits vaxet eller hempoil ut och man måste applicera på nytt igen.

 missmustardseed-50-467x700